Translate

Şirket kurmak kolaylaştı! Artık gereksiz prosedürler yok...

Beklenen oldu, şirket kuruluşu işlemlerinde gerekli prosedür sayısı azaltıldı. Artık şirket kuruluşu işlemleri yarım saat gibi kısa bir sürede tamamlanabilecek.





"7099 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.


Kurucusu gerçek veya tüzel kişi olan şirketlerin kuruluş sözleşmelerine, Ticaret Sicili Müdürlüklerinde yetkili personel huzurunda imza atabilmesine olanak sağlayan uygulama 15 Mart 2018 tarihinden itibaren başladı. 


Yeni düzenlemeyle prosedür sayısı 7’den 1’e indi. Artık şirket kurmak için noter, vergi dairesi, banka ve SGK’ya gitmeye gerek kalmadı. Sadece ticaret sicili müdürlüklerine giderek tüm işlemleri gerçekleştirebilir, tek bir kurumda hiçbir aracıya ihtiyaç duymadan şirketinizi kurabilirsiniz.

Eskiden şirket sözleşmesi hazırlandıktan sonra notere gidiliyordu. Noterden onay aldıktan sonra bankaya gidip şirket sermayesinin 4'te 1'ini yatırmak gerekiyordu. Oradan alınan mektup evraklara ekleniyor ve Vergi Dairesinden potansiyel numara almak gerekiyordu. 

Bunlarla birlikte Ticaret Odasına gidiliyor ve ticaret sicil işlemi yapılıyordu. Tescil işleminden sonra tekrar notere gidiliyor, ticari defterler onaylatılıyordu. Bütün bu işlemlerden sonra işyerinde vergi dairesinin yoklamaya gelmesi bekleniyordu. Nihayet bu yoklamadan sonra resmi olarak faaliyete başlayabiliyordunuz. 

Artık ne notere, bankaya, SGK'ya gitmek zorundasınız, ne de vergi dairesinin yoklamasını bekleyeceksiniz. Rekabet Kurumu payını ayrıca yatırmanıza gerek kalmayacak. Bütün bu işlemleri Ticaret Sicili Müdürlüklerinde 20-30 dakikada halletmeniz mümkün olacak. 

Yeni uygulamada şirket kurma işlemi nasıl olacak?

Bundan böyle sadece internette MERSİS'ten ana sözleşmeyi hazırlayacaksınız, sonra Ticaret Odası’nın internet sitesine girip randevu alacaksınız ve randevu saatinde Ticaret Sicili Müdürlüklerine evrakların incelenmesi ve imza atmak için gideceksiniz. 
  • İlgili müdürlüğe gittiğinizde danışma masası sizi randevu aldığınız kişiye yönlendiriyor. 
  • Memur, MERSİS'ten sizin ana sözleşmenizi çıkarıyor. 
  • İlgili kişi veya kişilerin kimliğini kontrol ediyor ve imzalarını alıyor. 
  • Sonra ödeme yapılması için sizi vezneye yönlendiriyor. 
  • 10 dakika içinde bütün evraklarınız hazırlanıyor. 
  • Şirketinizin tescil edildiğine dair belgeyi ve ticari defterlerinizi hazırlayıp size teslim ediyorlar. 
Böylelikle şirket kuruluşu ile ilgili bütün işlemlerinizi 20-30 dakika gibi kısa bir süre içinde tek kurumda halletmiş oluyorsunuz. 

MERSİS sistemi ilgili bütün devlet kurumlarına bildirimi otomatik olarak yapıyor. Vergi dairesinin yoklamasını dahi beklemeden faaliyetlerinize devam edebiliyorsunuz.

1 yorum:

  1. hocam bu güzel bilgilendirme için çok çok teşekkürler

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.