Translate

E-ticaret, İnternette Sanal Mağaza Açmak

İnternet ortamında e-ticaret yani dijital pazarlama yapmak veya sanal mağaza sahibi olmak, tüm girişimci adaylarının ilgisini çeken bir konu. Sanal mağaza açma süreci artıları eksileri ve başarılı olmak için en çok dikkat etmeniz gereken ayrıntılar burada..




Ülkemizde tüketicilerin belli bir oranda güvenini kazanmış ve bu konuda başı çeken e-ticaret siteleri mevcut. Bunlara örnek olarak ilk sıralarda n11.com, Hepsiburada.com ve Gittigidiyor.com siteleri sayılabilir. 


Bunlara ek olarak öncelikle giyim ağırlıklı olarak başlayıp sonra tüm sektörleri kapsar hale gelen Trendyol ve Morhipo gibi sayfalar da mevcut. Yine uzun yıllardır özellikle ikinci el otomobil ve emlak sektörlerinde lider konumda olan sahibinden.com'u da unutmak olmaz tabii ki.


Bu mecralar arasında n11.com yapılan alışverişin sonunda ürünün alıcı tarafından teslim alınması ve onaylanmasını takiben satıcıya ödemenin yapılmasını gerçekleştirmesi gibi bir yöntemle e-ticaret mağazaları arasında ön plana çıkmaktadır. 


hepsiburada.com ise özellikle ürün tanıtımlarının ve açıklamalarının en güzel bir şekilde sunulmasının yanında kullanıcı yorumlarının da çok güzel bir şekilde listelenmesi ve ürünlerin çok güzel bir şekilde puanlanması ile ön plana çıkmaktadır. 


Bugün ister gerçek mağaza ister internet üzerinden herhangi bir ürün almak istiyorsanız en doğru ürün bilgilerine, yorum ve puanlamalara, hangi kategoride en çok hangi ürünün popüler olduğuna veya en çok miktarda satıldığına bakmak için öncelikle hepsiburada.com'a mutlaka bir göz atmanız gerekmektedir.


İnternet ortamında e-ticaret yani dijital pazarlama yapmak veya sanal mağaza sahibi olmak, tüm girişimci adaylarının ilgisini çeken bir konu. Sizlere sanal mağaza açma süreci artıları eksileri ve başarılı olmak için en çok dikkat etmeniz gereken işin püf noktalarını anlatmaya çalışacağız.


Rekabet Koşulları 

Bu siteler üzerinde sizinle aynı ürünü satan onlarca firma olacağı için, yüksek kar oranlarıyla satış yapmak elbette pek mümkün değil. Müşteri tüm mağazaların tekliflerini alt alta görebiliyor, bu nedenle rakiplerinizi takip edip ürün fiyatını onlara göre belirlemeniz gerekiyor.​ 

​​Rakiplerden bir adım öne geçmek için 

Burada diğer firmalardan bir adım öne geçmek için müşteri ile iletişime ve ürünün düzgün bir paketleme ile hızlı bir şekilde kargoya verilmesine çok dikkat etmeniz lazım. Ayrıca, satışa koyduğunuz ürünle ilgili detaylı ve tutarlı bilgileri (teknik özellikler, garanti, teslim süresi, paket içeriği gibi) en güzel görsellerle desteklemelisiniz. 

Bu şekilde hem her sattığınız ürünle mağaza puanınızı yükseltir hem de ürün beklendiği gibi çıkmayınca oluşacak iptal ve iade taleplerinin önüne geçebilirsiniz. Çünkü müşteri her ürün tesliminde ürün ve mağaza hakkında puanlama ve yorum yapıyor. 

Sanal mağaza müşterisi neye önem verir? 

Bilinçli müşteri satın alma sürecinde fiyatın yanı sıra mutlaka ürün ve mağaza yorumlarına bakar ve fiyat farkı çok fazla değilse mutlaka daha güvenilir mağazadan alışveriş yapmayı tercih eder. Burada sorularına hızlı ve net cevaplar alması, ürünün bir gecikme olmadan (hatta aynı gün) kargoya verileceğini bilmesi, düzgün paketleme ile hasarsız bir şekilde teslim alacağına dair firmaya güvenmesi, bir sorun çıktığında firmanın doğru ve dürüst bir yaklaşım göstereceğine inanması mutlaka çok önemli. 

İnternette elbette sanal mağaza işleyiş şeklini bilmeyen birçok müşteri de alışveriş yapmakta ve bu tip müşteriler güvenilir bir mağaza seçmenin önemini bilmedikleri için herhangi bir satıcının yaptığı yanlışlığı doğrudan site yönetimine mal etmekteler. 

Aynı şekilde kargo firmalarının sebep olduğu gecikmelerden ve hasarlı teslimattan dolayı da yine mağazayı veya site yönetimini sorumlu tutmaktalar. Kargo firmaları arasında hiç şikayet almadan dört dörtlük çalışan bir firma şu an için maalesef yok ama yine de bunların arasından en düzgün olanını seçmek size kalıyor. 

Bu yazımızda sizlere n11.com sitesi prosedürlerini örnek alarak sanal mağaza açılışı ile ilgili bilgi vermek istiyoruz. 


​​İnternette Sanal Mağaza Açılışı 


​​Örnek olarak, n11.com’da sanal mağaza açabilmeniz için sizden talep edilen evrak listesi aşağıdaki gibidir:​

Şahıs İşletmeleri için: 

  1. Vergi Levhası 
  2. İmza Sirküleri 
  3. Güncel Faaliyet Belgesi (Son 6 Ay) 
  4. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 
  5. Satıcı İlan ve İşlem Sözleşmesi (n11.com Sözleşme) 
  6. Çalışma Mali Şart ve Prensipleri (Komisyon Anlaşması) 

Sermaye Şirketleri veya Adi Ortaklıklar İçin: 

  1. Vergi Levhası 
  2. İmza Sirküleri 
  3. Güncel Faaliyet Belgesi (Son 6 Ay) 
  4. Şirket Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi 
  5. Ortaklık Sözleşmesi ("Adi Ortaklıklar" için) 
  6. Satıcı İlan ve İşlem Sözleşmesi (n11.com Sözleşme) 
  7. Çalışma Mali Şart ve Prensipleri (Komisyon Anlaşması) 

​​

İnceleme ve onay süreci

​​Gerekli evrakları teslim ettikten sonra bunların n11.com tarafından incelenmesi eğer evraklarda bir sorun yoksa ortalama 10 gün sürmektedir. Daha sonra kategori yöneticisi sizinle temasa geçmektedir. Mağazayı açtıktan sonra kategori yöneticisi ile bir daha iletişim kurmak pek kolay olmuyor, mesajlarınıza bile genellikle pek cevap vermiyorlar.



​​Ürünlerin listelenmesi 


Bu aşamadan sonra ürünlerinizi listelemeniz gerekiyor. Ürünleri excel veya xml formatında veya manuel olarak ekleyebilirsiniz. Excel formatında toplu olarak yüklemek mümkün. Ürünleri listelemek ücretsiz.​ 


Komisyon oranları 

n11.com’da satışı yapılan ürünlerden %10 ila %20 arasında komisyon talep ediliyor, ilaveten ufak bir reklam kesintisi yapıyorlar. 


Ödemenin hesabınıza geçmesi 

​​n11’de alışveriş yapanlar zaten bilir, müşteri ürünü teslim aldıktan sonra inceler ve bir sorun yoksa 3 gün içinde ödemenin satıcıya aktarılması için onay verir. Kargonun teslimi ve onay süreci ortalama 4-5 gün sürer. Bu işlemden sonra ödemeniz 7 iş gününde hesabınıza geçer. Yani toplamda ortalama 15 gün içinde paranız hesabınıza geçer. 


Normal bir mağazada satış yaptığınızda anında ödemeyi alacağınızı düşünürseniz bu süre size uzun gibi gelebilir ancak geleneksel satış yöntemlerinde de sizden veresiye veya vadeli satış yapmanızı isteyecek kurumsal müşteriler olacağını düşünürseniz çok da kötü sayılmaz. Ülkemizde ticaret yapmak ve özellikle de ödemeyi tahsil etmek maalesef her sektörde meşakkatli bir konu.​


Herkese hayırlı ve bol kazançlar dileriz!​
Blogger tarafından desteklenmektedir.