Translate

4-Şahıs şirketi kuruluşu sonrası oluşacak maliyetler, prosedürler

Şirketi kurduk, sırada ne var? Vergi levhanızı aldıktan sonra, aşağıdaki gider kalemlerini ödemeniz gerekecek. 




Şirketi kurduk, sırada ne var?

​​Vergi levhanızı aldıktan sonra, aşağıdaki gider kalemlerini ​​ödemeniz gerekecek: 
  • Fatura, İrsaliye, İşletme defterleri: 100 TL 
  • Resmi Defterlerin Noter Onayı: 60 TL 
  • Vergi Dairesi Kira Kontratı Damga Vergisi: ortalama 30 TL 
  • Vergi Numaranız olan bir şirket kaşesi: 20TL 
  • Meslek Odasına Kayıt olmanız gerekirse: 600 TL 
  • Yazar Kasa kullanacaksanız, yazar kasa alımı ve servisi: 800 TL 
TOPLAM: 810 TL (yazar kasa hariç)​​

Firma Kaşesi

Fatura ve işletme defterlerinin noterden onayı için öncelikle üzerinde Şirket adı-ünvanı, şirket adresi, vergi daireniz ve vergi numaranız olan bir kaşe yaptırmanız gerekiyor.

Firma kaşesini çeşitli tip ve boyutlarda seçip online sipariş verebileceğiniz bir web sitesi mevcut. İncelemenizi tavsiye ederim: www.nettekase.com

​​Bu arada her türlü kartvizit, sticker, broşür, el ilanı, magnet vb. ihtiyacınız için şu adrese bakmanızda fayda var. İndirimleri takip ederseniz piyasanın çok altında fiyatlarla bir çok şeyi online halledebilirsiniz: www.bidolubaski.com​ 

​​Fatura

​​Kuruluş tarihinizden itibaren satışlarınız belgelemek amacıyla ya anlaşmalı bir matbaadan fatura bastırmanız ya da kırtasiyeden alacağınız hazır fatura defterinin noterden tasdik ettirilmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı bir matbaada fatura bastırmak imaj açısından daha iyi olabilir. Bu durumda yoklama memurunu beklemeniz lazım çünkü anlaşmalı matbaalar “yoklama tutanağı” olmadan fatura basmıyor.

Kırtasiyeden aldığınız "otokopili" fatura koçanını veya defterini noterden onaylatmanız lazım. Bu yöntemde faturaları el yazısı ile doldurmanız lazım. Notere gitmeden önce defterdeki tüm sayfalarda “şirket bilgileri” kısmına kaşenizi basmayı unutmayın.

Fatura veya Gider Pusulası gibi kırtasiyeden aldığınız belgelerin onayı için Notere giderken bir kopya Vergi Levhası çıktısı almanız lazım. Sanırım Gelir İdaresi Başkanlığı veya e-devlet sitesinden bir kopya alabiliyorsunuz, olmazsa muhasebecinizden isteyin.

E-Fatura / E-Arşiv

Fatura vs konusunda noter işlemlerini falan boş verip e-fatura / e-arşiv kullanmak da tercih edilen ama şimdilik az bilinen bir yöntem.​

​​Bunun için Tübitak'tan mali mühür başvurusunda bulunursunuz. Maliyeti 150 TL ve 3 gün sonra kurye ile elinizde olur. Gelen usb çubuğu bilgisayara takıp, java ve sürücülerini kuruyorsunuz. Efatura.gov.tr'ye girip başvurunuzu yapıyorsunuz. Artık portal'dan fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Hem de bedava!

E-arşiv için mutlaka entegratör gerekiyor, yani internetten bir online ön-muhasebe sayfasına üye olacaksınız. Başlangıç maliyeti yok. Bu iş için Paraşüt.com veya efinans.com.tr’yi tavsiye ederim.

İsterseniz efatura portalı yerine özel entegratörlerden birini kullanabilirsiniz ama bu durumda muhasebe yazılımınız bedava olan hizmet için sizden 5000 TL (!) falan isteyecek, arada bir de e-defter masrafı falan çıkaracaktır. Esasen, e-fatura kullanınca e-defter kullanmak zorunda değilsiniz. ​

Faturada kullanılacak dil ve para birimi

Şahıs şirketi faturasında tüm gelir-gider ve muhasebe işlemleri Türkçe olarak tutulmak zorundadır. Bu nedenle de para birimi olarak Türk Lirası kullanılmalıdır.

Şahıs şirketi faturası resmi bir belge olduğundan ülkemizdeki vergi kanunları kapsamında beş yıl saklanmalıdır. Kaşeli faturanın kaybolması durumunda kişinin vergi dairesine bu durumu bildirmesi gerekmektedir. Şahıs şirketi kaşesinin de tıpkı fatura gibi hukuki ve resmi bir tarafı bulunmaktadır. Kaşe/imza faturayı bağlayıcı bir nitelik taşıdığından olmazsa olmaz bir unsurdur.

​​Meslek Odası / Ticaret Odasına Kayıt:

Normalde herhangi bir odaya kayıt olma zorunluluğunuz yok. Vergi levhasında isminize ek olarak bir ticari ünvan yazmak istiyorsanız bu gerekli, aksi halde vergi levhasında sadece adınız yazıyor. Eğer odaya kayıt zorunluluğu olan bir meslekte iseniz ayrı. Bu konuda daha detaylı bilgi için lütfen Ticaret Ünvanı başlığına bakın.

Zorunlu olmasa da özellikle kredi çekme aşamasında bankalar veya örneğin acentelik anlaşması yapacağınız şirketler sizden “faaliyet belgesi vb.” isteyeceğinden vergi dairesi açılış işleminizden bir süre sonra ilgili esnaf odasına veya ticaret odasına kayıt olmanız gerekecektir.

Yazar Kasa Kullanımı

Eğer perakende satışınız var ise vergi dairesi açılış tarihinizden başlayarak 15 gün içerisinde maliyeden yazar kasa izin yazısı almanız gerekmektedir. Bu yazı ile beraber bir yazar kasa alıp servis işlemlerini bitirip maliyeden yazar kasa levhanızı almanız gerekmektedir.

SSK  /  Bağkurlu olma durumu

Vergi mükellefi olmanız ile beraber aynı zamanda doğrudan 4B sigortalı da oldunuz demektir (eski adıyla Bağkur). Ayda yaklaşık 550-600 TL sigorta primi ödersiniz. (Bu prim her sene beyan ettiğiniz toplam kâra göre güncellenir).

Eğer emekli iseniz Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) ödeyeceksiniz demektir. SGDP asgari ücretin %12'sine denk gelmektedir. Asgari ücret arttıkça ödemeniz gereken prim tutarları da artacaktır.

Eğer 4A kapsamında SGK kaydınız varsa bu durumda şahıs şirketi kurduğunuzda 4B kapsamına girmezsiniz. 4A kaydınız ve sigortanız yatmaya devam ettiği sürece 4A’lı olarak devam edersiniz ve 4B kapsamında prim ödemenize gerek kalmaz. 4A kaydınız silindiği anda otomatik olarak 4B’li statüsüne girersiniz.

Bu süreçleri mali müşaviriniz sizin adınıza takip eder ancak 4B primleri için size bildirimde bulunmaz. 4B kaydınız yapıldıktan sonra aylık olarak bu primleri bankanızın SGK - Sigorta Ödemeleri menüsünden girip düzenli ödemeniz lazım yoksa faiz işler.

Aynı şekilde varsa tüm çalışanlarınız için, minimum asgari ücret üzerinden yaklaşık aynı tutarı SGK primi olarak ödemelisiniz.

Blogger tarafından desteklenmektedir.