Translate

Dress Codes, Erkek Giyim Tarzı tanımları nedir, neye yarar?

İngilizcesi “Dress Code” olan terimin karşılığı olarak Türkçe'de “Giyim Tarzı”, “Giyim Kuralları” veya “Kılık Kıyafet Kuralları” gibi terimler kullanılmaktadır...


Dress Code Nedir?


İngilizcesi Dress Code (dres kod) olan ifadenin karşılığı olarak Türkçe'de “Giyim Tarzı”, “Giyim Kuralları”, “Kıyafet Kuralları” veya “Kılık Kıyafet Kuralları” gibi terimler kullanılmaktadır. 



​​Bir kurumda veya şirkette çalışanların, bir spor kulübünde üyelerin, bir eğitim kurumunda öğrencilerin, veya bir davete katılan davetlilerin uyması gereken kılık kıyafet veya giyim kuşam tarzını ifade eder.




​​Uyulması gereken giyim tarzı kurallarını uzun uzun anlatmak yerine artık kalıplaşmış bazı terimler kullanılmaktadır: White Tie, Black Tie, Black Tie Optional, Semi Formal, Business Formal, Business Casual, Smart Casual, Ultra Casual gibi...


business formal, business casual, smart casual, black tie

Dress Code aynı zamanda kendimizin veya bir başkasının günlük hayattaki genel giyim tarzını ifade etmek için de kullanılabilir. 


Resimleri biraz inceleyince, farklı moda sayfalarında aynı kod için tanımlamada ufak tefek farklılıklar olduğunu görebilirsiniz.
Zaten biz de daha net bir fikir edinebilmeniz için burada farklı otoritelerin bakış açılarını yansıtmaya çalıştık.

business formal, business casual, smart casual

​​Özellikle şirkette ve iş toplantılarında uyulacak giyim tarzını ifade eden business formal, business, business casual ve smart casual kalıplarında tam bir fikir birliği yok gibi görünebilir.
business formal, business casual, smart casual

Elbette bunun sebebi biraz da ülkeden ülkeye ciddiyet anlayışının farklı olabilmesi veya farklı ölçeklerdeki şirket veya kurumlarda giyim kalıplarının daha esnek veya daha katı olması ile alakalı. 


business formal, business casual
Örneğin büyük bir banka genel merkezindeki "business" kavramı ile orta ölçekli bir firmadaki beklenti aynı olmayabilir.
Blogger tarafından desteklenmektedir.